Paint

Ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw kocht ik een paar stukjes hardboard en een doos met olieverf. Ik wilde gaan schilderen, leek me wel een leuke hobby. De vraag was wat het onderwerp zou moeten zijn.

Ik was in die tijd een stevige roker van zware shag van het merk van Nelle. De reclame, die toen nog volop voor tabvak werd gemaakt, bestond voor van Nelle uit zeeboot slepers. Het was een uitdaging om zoiets te schilderen. Helaas zijn de schilderijtjes verloren gegaan maar een reclame uiting heb ik teruggevonden. Een voorbeeldje van hoe het startte.

7206a34ca525a4251de0cdb6fd90077f

De interesse was gewekt en de eerste pogingen waren niet onaardig. Ik sprak erover op het werk en er bleken meerdere collega’s die met penseel en verf aan de gang waren. Het zou mooi zijn om er samen wat mee te doen.

In het werk ontmoette ik wel eens de Amersfoortse kunstenaar Toon Tieland en toen ik hem weer eens tegenkwam knoopte ik een praatje aan en durfde uiteindelijk te vragen of hij ons les zou kunnen geven. Zelf zag hij dat niet zo zitten maar zijn vriend Johan ‘Joop’ Traarbach was tekenleraar en kunstschilder, misschien dat hij ons op weg zou kunnen helpen. En zo begonnen we onder zijn supervisie met de eerste lessen. Tekenen, perspectief, kleuren, mengen en vooral durfen. De eerste les was het tekenen van een wit ei dat lag op een wit bord en het bord stond op een tafel met een wit kleed. Het was een uitdaging en dat is het nog steeds.

Zowel Toon Tieland als Johan Traarbach hebben me geinspireerd om er mee door te gaan en mijn werkjes vind u op de onderliggende pagina’s. Werkjesvan door de jaren heen.

 

Johan Schuurman also aka Joschua